11 september 2008

Morotssoppa med kokosmjölk och röda linser

Visst, det här är en enkel morotssoppa men samtidigt mycket mer än så! Lite kokosmjölk och röda linser i soppan gör den extra smakrik och fyllig. Några rostade cashewnötter med kokosflingor och krossad chili gör soppan ännu lite mer spännande. Inspiration från GI Viktkoll faktiskt men med annan kryddning.




Morotssoppa med kokosmjölk och röda linser
(4 port)

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 medelstora morötter
2 tsk finhackad färsk ingefära
1 1/2 dl röda linser
1 tsk milt paprikapulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm krossad chili
1 hönsbuljongtärning
6 dl kokande vatten
400 ml kokosmjölk (1 burk alltså)
Olivolja till stekning
Salt, peppar

Chilirostade cashewnötter:
1 dl cashewnötter
2 msk kokosflingor
1/2 tsk krossad chili
1 tsk olivolja

Gör nötterna först: sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med oljan, häll på krossad chili och kokosflingor. Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta några minuter i ugnen. Passa noga så att kokosflingorna inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Skala morötterna och hacka dem grovt. Fräs lök, vitlök, ingefära, morötter, linser och kryddorna i lite olivolja. Rör i buljongtärningen och häll över det kokande vattnet samt kokosmjölken. Låt sjuda ca 10 minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Värm eventuellt soppan om det behövs. Servera tillsammans med cashewnötterna.

2 kommentarer:

fruktsallad sa...

Den ser jättegod ut! Gott med lite knaprigt i soppan också!

Sara sa...

Ska precis sätta mig ner och avnjuta min underbara nya soppa! Jättegod, enkel och plånboksvänlig! Jag la till lite vinäger i slutet också, för att få upp en kontrast, men som grundsoppa är den en ny favorit!